frytura

frytura

Definicja

frytura to tłuszcz jadalny służący do smażenia w głębokim tłuszczu, mający dużą odporność na wysokie temperatury (zaczyna się rozkładać np. dopiero w temperaturze ponad 230°C), zwykle kombinacja różnego rodzaju tłuszczów (np. łoju wołowego) i olejów roślinnych (np. oleju rzepakowego); ponieważ tę samą fryturę można wykorzystywać wielokrotnie do smażenia kolejnych potraw, używa się jej w gastronomi, np. do smażenia frytek, paluszków rybnych

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Przed rozpoczęciem stosowania frytury należy każdorazowo przeprowadzać jej kontrolę (np. za pomocą szybkich testów paskiem LSRM, które natychmiast określają zawartość wolnych kwasów tłuszczowych FFA). Dzięki zastosowania testu możesz optymalnie wykorzystywać fryturę, nie wylewając jej zbyt wcześnie. W przypadku przekroczenia wartości krytycznej na zawartość FFA w tłuszczu należy natychmiast wymienić fryturę. W ramach systemu HACCP monitoring frytury może być dokumentowany na formularzu „Kontrola jakości zdrowotnej frytury”.

makro.pl, dostęp 30.01.2020

Gramatyka

rzeczownik rodzaj żeński odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: frytur; frytura; fryturą; fryturach; fryturami; fryturę; fryturo; fryturom; frytury; fryturze

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • wymowa — Opaczna wymowa
  • tlen — Skąd ta nazwa?
  • szybować — Co było pierwsze: rzeczownik szybowiec czy czasownik szybować?

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book