bakalie

bakalie (do ciasta)

Definicja

bakalie to suszone owoce importowane z krajów południowej Europy, Azji i Afryki, np. rodzynki, daktyle, migdały

Ciekawostki
Skąd rodzynki, daktyle, migdały w jednym słowie? Dziś piszemy bakalie, wymawiamy [bakalje] i przynajmniej to wydaje się nam oczywiste, a spierać się możemy o to, czy orzechy nerkowca, orzechy laskowe i suszona kandyzowana żurawina należy do bakalii czy nie. Nim wrócimy do zakresu znaczeniowego, warto sobie uświadomić, że niegdyś

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1501 pozostałych ciekawostek.
zamów
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • etc. — Przecinek przed etc.?
  • offON/OFF — po polsku czy po angielsku?
  • pomlaskać — Odmiana: pomlaszcze czy pomlaska

Ciekawostki

  • Nitsch — Nieśmiertelna anegdotka
  • biba — O dawnym bibie (osobie)
  • niepomierny — A dawniej był i pomierny

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book