HACCP

HACCP

Definicja

HACCP to analiza zagrożeń i krytyczny punkt kontrolny – postępowanie, mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i obrotu żywnością

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Ogólnie można stwierdzić, że celem wprowadzania systemu HACCP jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, a więc końcowy efekt leży zarówno w interesie producenta, jak i służb nadzoru, a przede wszystkim w interesie konsumenta.

Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora, Towaroznawstwo żywności, 2004, s. 38

Ciekawostki
Pochodzenie słowa HACCP HACCP to skrót (...)
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book