frytować

1. frytować (szkło)

Definicja

jeśli ktoś frytuje surowe składniki szkliwa, to mocno je podgrzewa, gwałtownie studzi i kruszy na frytę; słowo specjalistyczne

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
400 g boraksu, 200 g marmuru (może być czysty kamień wapienny), 1600 g minii ołowiowej, 1500 g piasku i 200g kaolinu.
Zostawiamy 500 g piasku i 200 g kaolinu, resztę frytujemy. Następnie dodajemy niefrytowane do frytowanych składników, dodajemy wody i mielemy.
Szkliwo takie nadaje się jako podstawowe do kafli, majoliki i wyrobów garncarskich.

ceramiczneabc.wordpress.com, 10.03.2008

Gramatyka

czasownik aspekt niedokonany przechodni

formy alfabetycznie: frytować; frytował; frytowała; frytowałaby; frytowałabym; frytowałabyś; frytowałam; frytowałaś; frytowałby; frytowałbym; frytowałbyś; frytowałem | pokaż wszystkie formy

2. frytować (w kuchni)

Definicja

jeśli ktoś coś frytuje, to smaży to poprzez zatopienie we wrzącym tłuszczu

Gramatyka

czasownik aspekt niedokonany przechodni

formy alfabetycznie: frytować; frytował; frytowała; frytowałaby; frytowałabym; frytowałabyś; frytowałam; frytowałaś; frytowałby; frytowałbym; frytowałbyś; frytowałem | pokaż wszystkie formy

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • gołda — Dlaczego na wódkę mówi się gołda?
  • Kraków — Nietypowa forma celownika użyta w XXI wieku
  • zwierzę — A w chińskiej encyklopedii...

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book