W Polsce jest ponad 750 ferm. Co roku zabija się w nich prawie 7 milionów zwierząt. To norki, lisy, jenoty,
tchórzofretki, szynszyle, króliki i sobole. Są zabijane między innymi poprzez porażenie prądem i zagazowanie. Wyprodukowanie jednego futra to zabicie od 40 do 60 norek, 20–40 lisów i od 100 do 150 szynszyli.
informator-stolicy.pl, 29.11.2015
Spisem pogłowia zostaną objęte następujące gatunki zwierząt gospodarskich:
— bydło (bydło domowe oraz bawoły, bizony i ich krzyżówki z bydłem domowym);
— świnie;
— owce;
— kozy;
— drób (kury, indyki, kaczki, gęsi, strusie, perliczki, przepiórki, gołębie, bażanty i inne gatunki, ale bez ptactwa utrzymywanego do celów łowieckich);
— konie (rzeźne, robocze, użytkowane rekreacyjnie i pozostałe koniowate – kuce, osły, muły, osłomuły);
— króliki utrzymywane na mięso;
— zwierzęta futerkowe (lisy, norki, nutrie,
tchórzofretki, szynszyle, króliki na futra i inne futerkowe);
— pnie pszczele zasiedlone rodzinami pszczelimi;
— inne zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie rolnym dla produkcji mięsa (jelenie, daniele, sarny, łosie, renifery, dziki, świniodziki itp.).
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie (wmodr.pl), Powszechny spis rolny 2020 r., „Bieżące Informacje” 2020, nr 6 (369), s. 36–37