hummus

hummus (do jedzenia)

Definicja

hummus to kremowa, gęsta pasta wywodząca się z Bliskiego Wschodu, robiona z gotowanej ciecierzycy i tahini, z dodatkiem soli, soku z cytryny, czosnku i oliwy, podawana z pitą, bagietką, krakersami itp.

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Pierwszy raz hummus jadłam w Berlinie. Kilka lat temu, szwendając się po tym niezwykłym, kosmopolitycznym i wielokulturowym mieście, zawędrowałam do malej knajpki. Właściwie było to pomieszczenie wielkości chustki do nosa z czterema stolikami na wysokich nóżkach, przy których na stojąco wcinało się syryjskie smakołyki. W otwartej kuchni uwijał się uśmiechnięty Syryjczyk, a jego berlińska żona podawała pachnące talerze wypełnione mozaiką kolorów i smaków. Tłok nieziemski, ale większość klienteli stanowili pobratymcy właściciela. — Oho, dobry znak — pomyślałam. Zamówiłam falafel, a na omastę dostałam hummus. Co to był za smak! Pasta była delikatna, zbilansowana, czuć było czosnek i cytrynę, całości dopełniał trawiasty smak dziewiczej oliwy.

dziecisawazne.pl, 22.11.2021

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • obrosnąć — Warianty: obrosnąć czy obróść
  • musli — Warianty: musli, müsli czy muesli
  • spośródSpośród, a nie z pośród

Ciekawostki

  • CIF — Pochodzenie słowa CIF
  • KMB — KMB niepoważnie, choć z wyczuciem...
  • na zabój — A skąd ten zabój?

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book