Co kryje się w
tabace, dając jej taką moc i smak? Są to liście wiśni, chrzan, suszone śliwki, owoce jałowca, strąki bobu lub fasoli, bursztyn, kawa, mięta, rumianek. Dodaje się także soku z owoców, spirytusu, wódki, koniaku, rumu czy innego alkoholu. Często latami dobiera się składniki tak, aby mocno kręciło w nosie. Każdy szanujący się kaszubski tabacznik ma swój „recept”, czyli recepturę na najlepszą
tabakę. Tradycja każe, by pozostała ona tajemnicą.
werandacountry.pl, 2015
Mistrzostwa w zażywaniu
tabaki odbywające się w Chmielnie na Kaszubach są dla jednych rodzinną imprezą, dla drugich — promowaniem szkodliwego nałogu i niezdrowego trybu życia. — To nasza tradycja, kultywowana od stuleci — mówią Kaszubi. — To ten sam tytoń, który jest w papierosach — przekonują lekarze. A policja sprawdza, czy uczestnicy mistrzostw nie łamią prawa.
tvn24.pl, 31.07.2011