Definicja
musli to mieszanka różnych płatków zbożowych (owsianych, żytnich, jęczmiennych, gryczanych, amarantusowych), nasion, orzechów, suszonych owoców, czasem wzbogacona o słodkie dodatki: kandyzowane owoce, miód, syrop słodowy, polewy, którą jada się z mlekiem (lub jogurtem) na śniadanie
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Pani Aleksandra przypomina, że nie wolno wychodzić z domu bez śniadania (np. ciemne pieczywo z chudą wędliną lub
musli bez cukru z chudym mlekiem wystarczą), bo wygłodzeni rzucimy się na serwowany przez koleżankę makowiec.
NKJP: Dziennik Zachodni, 2010
Aby jednak organizm wykorzystał z
musli to, co w nim najlepsze, musimy uważnie czytać etykiety i zwracać uwagę na kaloryczność mieszanki, zawartość błonnika, tłuszczu i cukru. Dodatkowo mieszanka powinna być dopasowana do potrzeb organizmu. Przykładowo
musli owsiane jest najbogatsze w białka i tłuszcze, dlatego szczególnie wskazane jest zimą: to naturalna energia w czystej postaci plus magnez, potas i fosfor.
echodnia.eu, 26.04.11
Najbliższe zaleceniom dietetyków wydaje się szwajcarskie
muesli, ponieważ to posiłek lekki, urozmaicony i bogaty w składniki odżywcze.
NKJP: Mazowieckie To i Owo
Lekkostrawne
müsli dostępne są w czterech smakach: owoce leśne z maliną i jagodą, truskawkowe z płatkami zbożowymi, ziarna i owoce fit z jabłkiem, słonecznikiem, siemieniem i rodzynkami oraz śliwka i jabłko z dynią, słonecznikiem i rodzynkami.
NKJP: Dziennik Polski, 2005
Obfitość zawartego w
müsli błonnika zapewnia długotrwałe uczucie sytości i stabilizuje poziom cukru we krwi, co zapobiega napadom głodu.
fitness.sport.pl, 28.06.2011