mul

mul (w kuchni)

Definicja

mul to małż jadalny; mule także potrawa z takich małży

Poprawna polszczyzna cenne informacje, niespodzianki, haczyki
Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • małż; omułek; owoce morza
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
A po co ta łyżka i widelec? Otóż pierwszego mula nabieracie jedną ręką na łyżkę, a drugą nabijacie mięso na widelec. Pożeracie mięsko, odkładacie łyżkę i widelec, a w dłoni zostaje Wam muszelka z pierwszego mula.

przepisy.wkuchnikatie.pl, 11.11.2014

Mięso muli konserwowych jest mniej jędrne niż świeżych, ale zachowuje kształt muli żywych. Mule konserwowe (w sosie własnym, wędzone i w rozmaitych sosach) są gotowe do podania na przystawkę, ale można je też delikatnie podpiec na grillu albo potraktować jako dodatek do innych potraw.

NKJP: Kuchnia, nr 2, 1998

Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskozwierzęcy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: mul; mula; mulach; mulami; mule; mulem; muli; mulom; mulowi; mulu

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • shot — Byczy strzał. O nazwach shotów
  • niezdarny — A dawniej był i zdarny
  • tezaurus — Pochodzenie wyrazu tezaurus

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book