3. Nałożyć zalecaną przez producenta ilość środka antyseptycznego do mycia rąk. Należy nałożyć substancję na ręce i przedramiona, zgodnie z pisemnymi instrukcjami producenta. Niektórzy producenci mogą wymagać stosowania wody.
4. Należy dokładnie pocierać, aż ręce staną się suche.
5. Jeżeli jest to zalecane przez producenta, należy ponownie powtórzyć czynność nakładania
antyseptyku.
Teresa Fossum, Chirurgia małych zwierząt, tom 1, 2012
Roztwory alkoholi należą do grupy związków chemicznych szeroko stosowanych w antyseptyce z następujących powodów: wykazują najszybszą aktywność bakteriobójczą spośród wszystkich
antyseptyków, charakteryzują się niską toksycznością w stosowaniu miejscowym oraz brakiem właściwości alergizujących, dobrą rozpuszczalnością w wodzie, stosunkowo niską ceną, łatwą osiągalnością, brakiem barwy — w razie potrzeby mogą być stosowane substancje koloryzujące (...)
Ewa Bocian, Tomasz Zaręba, Stefan Tyski, Ocena aktywności wybranych alkoholowych preparatów antyseptycznych w stosunku do klinicznych szczepów bakteryjnych, (w:) Medycyna doświadczalna i mikrobiologia, 56, 2004, s. 199