amarantus

amarantus (zboże)

Definicja

amarantusem nazywa się uprawne gatunki szarłatu, jedne z najstarszych roślin uprawnych, zwłaszcza szarłat wyniosły — wysoką, jednoroczną roślinę o różowych kwiatach w fioletowym odcieniu, dość łatwą w hodowli, odporną na warunki atmosferyczne; spożywa się jej ziarna (zawierające dużo białka i błonnika, a niezawierające glutenu, mielone na kaszę i mąkę, prażone robią się jak popcorn, służące do posypywania potraw lub spożywane z mlekiem jak płatki) lub liście (do surówek lub gotowane jak szpinak); amarantusem nazywa się też ziarno tej rośliny

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • szarłat
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Tym, co wyróżnia amarantusa i stawia go ponad pszenicą, jest zawartość błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a przede wszystkim perystaltykę jelit.

zdrowie.gazeta.pl, 01.03.14

Na polskim rynku pojawiły się ostatnio nowe produkty z amarantusa. W wielu sklepach ze zdrową żywnością można już kupić kilka rodzajów chrupiących ciastek z pełnych, ekspandowanych ziaren zmieszanych z lekką melasą spożywczą, co zwiększa dodatkowo ich wartość żywieniową. Dostępne są również płatki śniadaniowe i musli.

lepszezdrowie.info, 2008

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • małżonka — Poprawne użycie
  • autor — O nadużywaniu słowa autor
  • kicz — Odmiana: kiczy czy kiczów?

Ciekawostki

  • hobby — Słownikowe czary-mary: hobbystowski i hobbyzm
  • skretynieć — A na blogu
  • szarlotkaSzarlotka, czyli karolinka?

Mogą Cię zainteresować również hasła

zapisz się na newsletter