gluten

gluten

Definicja

gluten to substancja białkowa występująca głównie w ziarnach niektórych zbóż (np. pszenicy, żyta), wobec tego także w mące z nich wytwarzanej (warunkuje wartość wypiekową mąki), w czystej postaci kleista, przypominająca gumę do żucia; osoby z nietolerancją glutenu (zwłaszcza małe dzieci) muszą mieć specjalną dietę, tak zwaną bezglutenową

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
O glutenie mówi się, że upośledza układ pokarmowy i powoduje przyrost wagi. Niestety, nie ma to wiele wspólnego z rzeczywistością. Gluten jest naprawdę niebezpieczny tylko dla niewielkiego odsetka populacji, cierpiącego na celiakię, czyli nieprawidłową reakcję organizmu na gluten, prowadzącą do poważnych problemów zdrowotnych. Wbrew powszechnej opinii celiakia to nie alergia, lecz choroba o podłożu autoimmunologicznym. W kwestii przyrostu wagi jest więcej prawdy — chodzi jednak nie o gluten, a produkty z mąki pszennej.

zdrowylink.pl, 30.03.2015

Obecnie nie ma żadnych szczegółowych zaleceń co do ilości podawanego glutenu, więc zrobiłam to, korzystając z mojego doświadczenia i intuicji. Gdy już wprowadziłam warzywa i owoce do diety Heli, czyli byłyśmy po takim pierwszym etapie rozszerzania diety, to dołożyłam do tego gluten. Każdego dnia jedna porcja owoców lub warzyw (a poźniej obiadek) zawierała trochę zbożowej kaszki.

mamygadzety.pl, 02.09.2015

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • rolaPełnić rolę i spełniać rolę
  • projekt — Jak zapisywać nazwy projektów
  • Ałma Ata — Kto mieszka w Ałma Acie? I o przymiotniku

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book