erytroza

erytroza

Definicja

erytroza to cukier prosty z grupy aldoz, mający cztery atomy węgla w cząsteczce

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Powstawanie glioksalu i erytrozy, występujących w roztworach napromieniowanej glikozy, jest skutkiem zaatakowania drugorzędowej grupy alkoholowej w obecności tlenu.

Władysław Bednarczyk, Utrwalanie żywności promieniowaniem jonizującym. Stan badań i perspektywy, 1963, s. 97

W takim razie istota różnicy między erytrozą a treozą polega na tym, że w erytrozie konfiguracje obu węgli asymetrycznych są zgodne, w treozie zaś są przeciwne.

Wiadomości Chemiczne, tom 11, 1957, s. 8

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • konwentykiel — Jeszcze o użyciu i pisowni słowa konwentykiel (konwentykl)
  • kakao — Czy kakao się odmienia?
  • kiper — Jak (nie) odmienia się kiper

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book