Definicja
beaujolais to cenione czerwone wino burgundzkie, szybko dojrzewające, zwykle o cierpkim, lekkim, świeżym smaku i lekko fiołkowej barwie
beaujolais to cenione czerwone wino burgundzkie, szybko dojrzewające, zwykle o cierpkim, lekkim, świeżym smaku i lekko fiołkowej barwie
Artur Górski, Świadek śmierci lustra, 2002, s. 83
klasa średnia daje kobiecie dwie możliwości wyboru: wejście w męskie role społeczne lub pozostanie w domu. Program „Nigella bites” oferuje widzom coś w rodzaju kulturowej fantazji w ramach drugiej z tych opcji. Kobieta pozostaje w domu, ale jest to dom porządny, zasobny i elegancki (...). Program „Nigella gryzie” rozbudza więc nie tyle pragnienia samego gotowania, co przynależności do tej części społeczeństwa, której przedstawiciele mają eleganckie kuchnie, na śniadanie jedzą kawior, a listopadowe wieczory spędzają, popijając beaujolais (Nowak 2008).
Małgorzata Bogunia-Borowska, Fenomen telewizji. Interpretacje socjologiczne i kulturowe, 2012, s. 260
rzeczownik rodzaj nijaki nieodmienny
formy w tabelce:
formy: beaujolais