beaujolais

beaujolais (wino)

Definicja

beaujolais to cenione czerwone wino burgundzkie, szybko dojrzewające, zwykle o cierpkim, lekkim, świeżym smaku i lekko fiołkowej barwie

Reguły reguły językowe, zasady pisowni (nowe opracowanie z komentarzami)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
— Widzę, że jest pan zaskoczony — pierwszy odezwał się szef. — Dziwi pana, że piję ubiegłoroczne beaujolais. Fakt, nie powinienem, ale zostało mi z ubiegłej jesieni i żal mi było wylewać. Zresztą wbrew obiegowej opinii nawet to wino im starsze, tym lepsze.

Artur Górski, Świadek śmierci lustra, 2002, s. 83

Jak zauważa Samuel Nowak,
klasa średnia daje kobiecie dwie możliwości wyboru: wejście w męskie role społeczne lub pozostanie w domu. Program „Nigella bites” oferuje widzom coś w rodzaju kulturowej fantazji w ramach drugiej z tych opcji. Kobieta pozostaje w domu, ale jest to dom porządny, zasobny i elegancki (...). Program „Nigella gryzie” rozbudza więc nie tyle pragnienia samego gotowania, co przynależności do tej części społeczeństwa, której przedstawiciele mają eleganckie kuchnie, na śniadanie jedzą kawior, a listopadowe wieczory spędzają, popijając beaujolais (Nowak 2008).

Małgorzata Bogunia-Borowska, Fenomen telewizji. Interpretacje socjologiczne i kulturowe, 2012, s. 260

Gramatyka

rzeczownik rodzaj nijaki nieodmienny

formy w tabelce: 

formy: beaujolais

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • jaskier — A dawniej...
  • świekra — Jak się ma świekra do teściowej
  • RIP — Znaczenie napisu RIP na nagrobkach

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book