Jako pierwsze nowe danie podajemy
warzywa lub owoce, jednak lepiej, jeśli dziecko na początek dostanie
warzywa — łatwiej wtedy polubi ich smak. Jeśli natomiast
warzywa podamy później, często są przez dziecko gorzej akceptowane, więc maluch zaczyna ich unikać. A to problem, bo właśnie jarzyny są jednym z podstawowych produktów w diecie. Marchew, pietruszka, kalafior, zielony groszek: kolejność wprowadzania nie ma już znaczenia.
Twój Maluszek, nr 1 (112), styczeń 2015, s. 30
Żeby zachęcić córki do jedzenia
warzyw, Kasia robi im na talerzach „ogródki”: z drzewami z pokrojonej w słupki marchewki i rzodkiewek zakorzenionych w twarożku ze szczypiorkiem, z lasem z sałaty i
jarmużu, polem z kanapki z żółtym serem, domkami z pomidorów koktajlowych (
strzechy robi się z masła).
Twój Styl, nr 4, kwiecień 2016, s. 244