taco

taco (do jedzenia)

Definicja

taco to typowe danie kuchni meksykańskiej: kukurydziany placek (tortilla) złożony w pół, z przyprawionym nadzieniem z fasoli i mięsa, kukurydzy i mięsa lub kukurydziano-fasolowym; w restauracjach podawane raczej jako przystawka

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • burrito; enchilada; wrap
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Kuchnia meksykańska łączy w sobie piekielną ostrość papryki z wytworną łagodnością awokado i podstawową umiejętnością jest połączenie tych dwóch skrajności.
Aby nie dłużyło się oczekiwanie na zamówione dania, kelnerka podaje sporą miseczkę salsa checadel, czyli dość ostrej płynnej masy, w której macza się trójkątne chrupiące tacos z mąki kukurydzianej.

NKJP: Polityka, nr 2495, 2005

– W Meksyku raczej nie gotowaliśmy, częściej stołowaliśmy się na mieście. W restauracjach albo na targu kupowaliśmy sobie taco, enchilady. A na wigilię, która w Meksyku nie jest postna, pamiętam, że jedliśmy indyka w sosie mole, czyli czekoladowym sosie z dodatkiem

KWJP: Małgosia Minta, TU JADŁEM. TONY HALIK, Wysokie Obcasy, 01.04.2017

Gramatyka

rzeczownik rodzaj nijaki nieodmienny

formy w tabelce: 

formy: taco; tacos

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book