enchilada

enchilada (do jedzenia)

Definicja

enchilada to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, składa się z tortilli kukurydzianej, którą zawija się wokół farszu, a następnie polewa pikantnym sosem i zapieka; nadzienie może być różne: mięso, ser, fasola czy warzywa, a sos najczęściej robi się na bazie pomidorów lub papryczek chili, co nadaje potrawie wyrazisty smak; często danie to podaje się z dodatkami, takimi jak śmietana, ser czy guacamole

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Nowe wegańskie lokale pojawiają się na mapie Warszawy tak często, że już dawno przestałam się w nich orientować. Jeszcze kilkanaście lat temu weganie musieli się zadowolić twardawą enchiladą w byle jakim sosie pomidorowym w jednym z nielicznych wówczas warszawskich wegetariańskich lokali. Nie było wybrzydzania.

KWJP: Kulinarny misz-masz, Vege, 1/2020

Ale dobry szef kuchni musi mieć na uwadze, komu podaje posiłek — nie można zaserwować Polakowi enchiladas doprawionych tak samo jak dla Meksykanina, bo zafundowałby mu naprawdę nieprzyjemne doświadczenie.

KWJP: Wysokie Obcasy, 30.09.2017

Gramatyka

rzeczownik rodzaj żeński odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: enchilad; enchilada; enchiladą; enchiladach; enchiladami; enchiladas; enchiladę; enchilado; enchiladom; enchilady; enchiladzie

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • biba — O dawnym bibie (osobie)
  • klecić — Jak nazwać efekt klecenia?
  • tezaurus — Pochodzenie wyrazu tezaurus

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book