tortilla

1. tortilla (sam placek)

Definicja

tortilla to cienki, okrągły przypominający naleśnik placek z mąki kukurydzianej lub pszennej, stosowany jako pieczywo lub baza do innych potraw (np. w płaty placka zawija się różne składniki, np. grillowanego kurczaka, sałatę, zielonego ogórka, kukurydzę z puszki, koktajlowe pomidorki i podaje z sosami), bardzo popularny w kuchni meksykańskiej

1.1. tortilla (z nadzieniem)

Definicja

tortilla to też taki zawinięty placek z nadzieniem w środku, podawany na ciepło z sosem

2. tortilla (ziemniaczana)

Definicja

tortilla to prosty, pożywne danie z kuchni hiszpańskiej, omlet z jajek, cebuli oraz ziemniaków (liczba jajek równa liczbie ziemniaków), wzbogacany często bobem, szparagami, cukinią, papryką itp., w barach jedzony na zimno jako przekąska, w kuchni domowej dodatek do kanapek jedzonych na drugie śniadanie

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Po kilku minutach nadszedł czas na obrócenie naszej tortilli. Dla osób niemających wprawy będzie to najtrudniejszy element w tym przepisie. W Hiszpanii zazwyczaj kładzie się na patelnię obrócony talerz, a następnie obraca ją tak, że tortilla znajduje się na nim przypieczoną stroną do góry. Następnie zsuwana jest znów na patelnię. Aby obrócić tortillę w ten sposób, talerz, który posiadamy, musi być przynajmniej 1–2 cm większy od średnicy patelni.

roadtripbus.pl, 17.06.2018

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

  • od — Buty od Prady, czyli od z nazwą firmy, projektanta itp.
  • — Poprawne użycie
  • część — Poprawna składnia rzeczownika część

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła