tabasco

tabasco (sos; znak tow.)

Definicja

tabasco to bardzo ostry sos, wytwarzany z czerwonej papryki o tej samej nazwie, wody, soli i naturalnie destylowanego octu (papryczki miażdży się i miesza z solą, powstały przecier leżakuje w drewnianych beczkach przez 3 lata, potem mieszany jest z octem); podawany do mięs, potraw z roślin strączkowych i wielu innych dań; TABASCO jest znakiem towarowym zarejestrowanym na rzecz McIlhenny Company

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Dodajemy trochę soli i pieprzu. Miksujemy i sprawdzamy smak. Dosalamy w razie potrzeby. Wkrapiamy ok. 10 kropli tabasco i włączamy na chwilę malakser. Ilość tabasco dostosujcie do tego, jak ostry hummus chcecie uzyskać.

cosdochleba.blogspot.com, 08.2015

Gramatyka

rzeczownik rodzaj nijaki nieodmienny

formy w tabelce: 

formy: tabasco

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • węgieł — Czy węgieł ma coś wspólnego z węglem?
  • bajońskie sumy — Pochodzenie wyrażenia bajońskie sumy
  • ekoskóra — Jak skaj i derma zostały ekoskórą

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book