Definicja
pomarańcza to jadalny, kulisty owoc o pomarańczowej, porowatej, dość grubej skórce i słodko-kwaśnym, soczystym miąższu, zawierający dużo witamin (zwłaszcza witaminy C), powszechnie stosowany do produkcji soków (a także napojów orzeźwiających, likierów, marmolady, olejków eterycznych)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Pomarańcze umyć dokładnie i sparzyć. Obraną skórę (bez białych części — nadaje gorycz) wrzucić do słoja, dodać wódkę, miód, cukier i sok z jednej
pomarańczy. Odstawić na dwa tygodnie, wstrząsać słojem co kilka dni. Po upływie 2 tygodni przefiltrować. Pomarańczówka nadaje się już do picia.
Pomarańcze można zastąpić cytrynami lub użyć
pomarańczy i cytryn.
nalewkiowocowe.pl, 16.04.15
Nie tylko skóra cierpi z powodu procesu starzenia się, również nasze oczy.
Pomarańcze bogate są w witaminy A i C oraz potas, które świetnie wpływają na oczy. Aby dobrze widzieć na starość, jedz
pomarańczę codziennie.
portal.abczdrowie.pl, 01.07.14
W Polsce dostępne są pospolite słodkie
pomarańcze, z których najlepiej po prostu wycisnąć sok lub dodać do deseru. Coraz częściej pojawiają się również sprowadzane z Włoch i Hiszpanii krwiste
pomarańcze o ciemnoczerwonym, sinym wręcz miąższu, bardzo soczyste. Są też gorzkie
pomarańcze z Sewilli, bardzo intensywne w smaku, z których robi się aromatyczne marmolady oraz ekstrakty.
Pomarańcze trzymamy w temperaturze pokojowej najwyżej kilka dni, w lodówce do 2 tygodni. Nigdy nie wkładamy ich do plastikowej torebki, bo stracą jędrność i szybko spleśnieją.
przepisy.magazyn-kuchnia.pl, 16.04.15