panna cotta

panna cotta

Definicja

panna cotta to klasyczny deser włoski, śmietana zagotowana z cukrem, wanilią lub innymi dodatkami smakowymi, schłodzona i usztywniona za pomocą żelatyny; pana cottę podaje się na talerzu w formie babeczki lub w pucharkach, często ze świeżymi owocami, musem owocowym lub skropioną syropem klonowym, posypaną orzechami lub czekoladą

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
W sieci krąży tysiące przepisów na panna cottę. Mój przepis pochodzi od zaprzyjaźnionego kucharza — Włocha pochodzącego z Toskanii. Sekretem tej panna cotty jest ubicie połowy śmietanki. Dzięki temu deser jest puszysty, delikatny, kremowy.

przepisy.wkuchnikatie.pl, 14.01.2015

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book