mikrofalówka

mikrofalówka

Definicja

mikrofalówka to kuchenne urządzenie elektryczne mające zwykle kształt prostopadłościennego pudełka (komora, drzwiczki z przezroczystą szybą i wbudowaną siatką, panel sterowania), do którego wkłada się żywność, żeby ją podgrzać (mikrofale wprawiają cząsteczki wody w drgania, a te, uderzając o siebie, wytwarzają ciepło, które następnie rozchodzi się po potrawie); niektóre mikrofalówki mają też takie funkcje, jak rozmrażanie, grillowanie czy gotowanie

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Moment na popularyzację maszyn sprzedażowych jest zresztą dobry. W styczniu br. minister edukacji zakazał rektorom dotowania uczelnianych stołówek. — Może teraz na mojej uczelni pojawią się mikrofalówki na monety, w których każdy student będzie mógł podgrzać przyniesioną z domu wałówkę? Tak jest w Australii, gdzie przez rok studiowałam — marzy Magda, studentka wrocławskiego AWF.

NKJP: Polityka, 2005

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • obrosnąć — Warianty: obrosnąć czy obróść
  • pociec — Odmiana: o formach czasu przyszłego
  • pluskać — Odmiana: pluszcze czy pluska

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book