opos

opos (zwierzę)

Definicja

oposy to ssaki podobne do szczura, ale mające dłuższą sierść i długi, chwytny, pokryty łuskami ogon; są torbaczami, występują w kilkudziesięciu gatunkach i żyją w Ameryce Północnej i Południowej, prowadząc głównie nocny i nadrzewny tryb życia; najbardziej znanym gatunkiem jest opos północny, mierzący do 50 centymetrów i ważący do 6 kilogramów, mający gęstą, puszystą, od szarożółtej do czarnej sierść i jaśniejszy pyszczek, odżywiający się drobnymi kręgowcami, roślinami i padliną, samice oposa północnego rodzą młode po zaledwie 12–13-dniowej ciąży (najkrótsza ciąża u ssaków); oposy znane są w Polsce z bajek, m.in. „Epoki lodowcowej”, gdzie często przedstawia się ich umiejętność zastygania w bezruchu w chwilach zagrożenia (otwarte oczy, bezwładne ciało, wysunięty język, wyszczerzone zęby)

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

  • masło maślane — Zdarzają się błędy
  • wendeta — Pisownia: vendetta, wendetta czy wendeta?
  • Bamako — Kto mieszka w Bamako? I czy istnieje przymiotnik?

Ciekawostki

  • ukradkiem — Czy istniał ukradek?
  • podstawczak — Pochodzenie nazwy podstawczaków
  • MCH — Pochodzenie słowa MCH

Mogą Cię zainteresować również hasła