Definicja
marcepan to słodka masa wyrabiana przede wszystkim z migdałów i cukru i używana do wyrobu słodyczy, np. figurek dekoracyjnych w cukiernictwie
marcepan to słodka masa wyrabiana przede wszystkim z migdałów i cukru i używana do wyrobu słodyczy, np. figurek dekoracyjnych w cukiernictwie
NKJP: Goniec Rumski, 2000
culture.pl, 22.10.2014
niemieckie Marzipen, starofrancuskie marcepain, z włoskiego marzapane, co przez weneckie matapan ‛moneta z wizerunkiem siedzącego Chrystusa, bita przez krzyżowców w Palestynie’ z arabskiego maw taban ‛król siedzący’; nazwa zniekształcona przez wtórne skojarzenia związane ze zmianą znaczenia— lecz we własnym „Etymologicznym słowniku języka polskiego” (2000) stwierdził: „wszystkie próby wywodu z arab. chybione”.
Marcypan, marcepan; rodzaj placka
rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny
formy w tabelce:
formy alfabetycznie: marcepan; marcepana; marcepanach; marcepanami; marcepanem; marcepanie; marcepanom; marcepanów; marcepanowi; marcepanu; marcepany