Definicja
latte to espresso z dużą ilością mleka (zwykle dwa razy tyle mleka co kawy), podawane w filiżance od 220 do 250 mililitrów (trochę większej niż do cappuccino); chłodne i lekko spienione mleko wlewane jest do kawy, a pianka na górze jest tylko delikatnym wykończeniem
Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.
Zyskaj dostęp do tej i 4887 pozostałych informacji poprawnościowych.
zamów
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Nie wystarcza nam już filiżanka neski. Chcemy odtłuszczonego
latte na nieco większej ilości wody i kapce espresso.
Jeremy Clarkson, Moje lata w Top Gear, przekład Michał Strąkow, 2012
Diabelnie mocne espresso, delikatna
latte, puszyste cappuccino z odrobiną cynamonu... Znamy, znamy. W każdej chwili można wyskoczyć do kafejki za rogiem lub zaparzyć własnoręcznie w domowym ekspresie.
NKJP: Pinezka.pl, 2006