Definicja
espresso to bardzo mocna kawa, parzona w ekspresie około 20–25 sekund (otrzymuje się 20–30 mililitrów skoncentrowanego ekstraktu ziaren kawy), mająca na górze gęstą, brązową piankę, podawana w małych filiżankach z grubej porcelany lub będąca podstawą wielu innych kaw (np. latte); do espresso podaje się szklankę niegazowanej wody, jedni uważają, że należy wypić ją przed kawą dla oczyszczenia kubków smakowych lub że warto pić ją małymi porcjami przed każdym łykiem kawy (picie przed kawą może też wiązać się z porannym espresso nie pitym wtedy na pusty żołądek), inni, że należy wypić ją po kawie dla odświeżenia ust i przygotowania kubków na smakowanie kolejnych potraw lub napojów
Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.
Zyskaj dostęp do tej i 4963 pozostałych informacji poprawnościowych.
zamów
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Zamówił wodę i czekał. Miał ochotę na kawę, ale wypił już dwie, a tego dnia ciśnienie — i atmosferyczne, i jego własne — szalało. I tak nie odmówi sobie małego
espresso po posiłku, wypicie dodatkowej kawy teraz byłoby głupotą. Wiedział o tym, ale i tak cierpiał. Zabawne, jak małe przyzwyczajenia potrafią zamienić się w obsesje.
Zygmunt Miłoszewski, Uwikłanie, 2007
Nie wolno zapominać, że podstawą, ale to naprawdę PODSTAWĄ dobrego
espresso jest świeżo palona kawa! Cieszę się, że temat dobrej, świeżej, właściwie zaparzanej kawy zaczyna być coraz bardziej popularny, fajnie, że Ty też o tym piszesz.
komentarz na whiteplate.com, 01.08.2012