gouda

gouda (ser)

Definicja

gouda to ser wyrabiany od ok. 300 lat w Holandii (potem także w innych krajach) w formie kręgów; jest elastyczny, z rzadko i nierównomiernie rozmieszczonymi oczkami wielkości grochu, ma łagodny smak, lekko orzechowy i lekko kwaskowaty u młodego sera, a lekko pikantny u starego

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Zgodnie z decyzją Brukseli szynka parmeńska i ser gorgonzola mogą być wytwarzane tylko we Włoszech, a ser roquefort jedynie we Francji. Logiczne? Na pozór tak. Lecz angielski cheddar, holenderską goudę czy francuski camembert może produkować każda mleczarnia w Unii Europejskiej, także w Szwecji czy Portugalii!

NKJP: Gazeta Wyborcza, 1996

Gramatyka

rzeczownik rodzaj żeński odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: goud; gouda; goudą; goudach; goudami; goudę; goudo; goudom; goudy; goudzie

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • skretynieć — A na blogu
  • sarkazm — Sarkazm i sarkanie, czyli o pochodzeniu
  • ryś — Jak się nazywa ulubiony kwiat rysia?

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book