frappé

frappé (kawa)

Definicja

frappé to podawana na zimno ubita kawa rozpuszczalna; kawę (ewentualnie z cukrem) zalewa się odrobiną wody i miksuje do uzyskania gęstej piany, dodaje się kostki lodu i dopełnia wodą lub mlekiem (na końcu warstwa pianki powinna mieć 3–5 cm grubości); napój bardzo popularny w Grecji, podawany ze słomką

Wariant
  • frappe
Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • kawa mrożona
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
W sklepach można znaleźć specjale miksery do frappe, które służą do przygotowania jej bezpośrednio w szklance, w której jest podawana. W taki też sposób przyrządza się ją w greckich kawiarniach.

radoscodkrywania.tchibo.pl, 23.04.2015

Pamiętałem dobrze, że Klaudia najbardziej lubiła by frappé, które oryginalnie pochodziło z Grecji, przyrządzano na sposób cypryjski, gdzie kawę w wariancie skétos — bez dodatku cukru, mieszano zamiast wody — z mlekiem.

Alicja Górniak, Pierwsze sześć kropli, 2013, s. 68

Ciekawostki
Frappé w sądzie Opisywana tu frappé to po prostu jedna z wersji kawy mrożonej. Czasem słowa frappé używają producenci czy restauratorzy na oznaczenie równoważne mrożona — jakże lepiej brzmi to przecież z cudzoziemska. Por. też
Napoje typu frappé są mieszaniną soków lub syropów z mlekiem i lodami. Można je również podawać z dodatkiem ubitego żółtka lub bitej śmietanki. Całość poddaje się zamrożeniu. (Krystyna Flis, Aleksandra Procner, Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, cz. 3, 2009 s. 111)
Był jednak w Polsce czas, gdy słowo to
Pochodzenie frappé W wielu miejscach można znaleźć opowieść o tym, jak powstała frappé. Opowieści te są zgodne, zawierają tylko
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book