gouda

gouda (ser)

Definicja

gouda to ser wyrabiany od ok. 300 lat w Holandii (potem także w innych krajach) w formie kręgów; jest elastyczny, z rzadko i nierównomiernie rozmieszczonymi oczkami wielkości grochu, ma łagodny smak, lekko orzechowy i lekko kwaskowaty u młodego sera, a lekko pikantny u starego

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Zgodnie z decyzją Brukseli szynka parmeńska i ser gorgonzola mogą być wytwarzane tylko we Włoszech, a ser roquefort jedynie we Francji. Logiczne? Na pozór tak. Lecz angielski cheddar, holenderską goudę czy francuski camembert może produkować każda mleczarnia w Unii Europejskiej, także w Szwecji czy Portugalii!

NKJP: Gazeta Wyborcza, 1996

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • samotrzeć — Łączliwość
  • dom — Poprawność formy domie
  • od — Buty od Prady, czyli od z nazwą firmy, projektanta itp.

Ciekawostki

  • hadko — Pochodzenie wyrazu hadko
  • wiać — O wieli (aż się kurzyło) itp.
  • carpe diem — Pochodzenie zwrotu carpe diem

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book