cydr

cydr

Definicja

cydr to orzeźwiający napój alkoholowy wytwarzany z soku jabłkowego; cydr tradycyjny ma kwaskowaty, lekko cierpki smak, cydr przemysłowy ma smak bardziej delikatny i słodki z intensywnie jabłkowym aromatem

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Cydr należy podawać schłodzony, najlepiej z lodówki. Można go pić samodzielnie, ale pasuje również do wielu dań w zależności od gatunku. Cydry francuskie najlepiej podawać do naleśników i serów, natomiast hiszpańskie świetnie sprawdzą się z rybami. Do deserów idealnie pasować będą słodkie odmiany cydru. Smak tego trunku można dowolnie wzbogacać, dodając do niego różnego rodzaju dodatki, np. owoce sezonowe.

finanse.wp.pl, 06.07.15

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • potrafić — O aspekcie czasownika potrafić (dokonany, niedokonany?)
  • projekt — Jak zapisywać nazwy projektów
  • paradontoza — Warianty: paradontoza, paradentoza, parodontoza

Ciekawostki

  • polski — Czy trudno nauczyć się polskiego?
  • dermatolog — Dawniejsza nazwa lekarza dermatologa
  • CNN — Pochodzenie słowa CNN

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book