uramaki

uramaki (jedzenie)

Definicja

uramaki to forma sushi: krążek ryżu, w środku którego jest kilka składników (np. ryby, owoce morza, serek śmietankowy, świeże warzywa) owiniętych nori; zewnętrzna warstwa ryżu posypana jest czasem sezamem; forma sushi rzadka w Japonii, popularna w krajach zachodnich

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • futomaki; gunkan; hosomaki; nigiri
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Oto przepis na zrobienie uramaki, na przykładzie mojej, dość klasycznej, wersji california roll. Pod koniec pokażę jeszcze, co innego można z taką rolką zrobić.
Składniki:
ryż (ok 120 g ugotowanego)
połówka arkusza nori
paluszki krabowe (2 lub 3, zależnie od długości)
awokado
ogórek
majonez

sushimonogatari.blogspot.com, 17.01.2014

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book