tanina

tanina

Definicja

taniny to organiczne związki chemiczne, bezwonne związki fenolowe z grupy garbników, obecne w roślinach, pełniące w nich funkcję głównie ochronną (powodują gorzki smak odstraszający większość zwierząt), wyizolowane występują w postaci żółtego lub jasnobrunatnego proszku, pozyskiwane głównie z galasów; taniny wykorzystuje się w garbarstwie, farbiarstwie i medycynie, obecność tanin ma duże znaczenie w winiarstwie i piwowarstwie, gdyż wpływają one na smak: im ich więcej, tym generalnie więcej cierpkości i gorzkości (dodatkowa ilość tanin może przeniknąć do alkoholu w wyniku leżakowania w beczkach dębowych)

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Taniny występują powszechnie w dużych ilościach w korze roślin drzewiastych (dąb, kasztanowiec, wierzba), korzeniach, kłączach (rdest wężownik, pięciornik, tatarak) i rzadziej w liściach (herbata, poziomka, orzech włoski) i owocach (chebułowiec, borówka czernica). Mają cierpki smak, czym odstraszają żerujące owady.

chemia.ug.edu.pl, 2012

W ostatnich latach wzrost zainteresowania rozkładem tanin i wykorzystaniem w praktyce produktów ich enzymatycznej hydrolizy znajduje odbicie w piśmiennictwie dotyczącym tego tematu. Omawiane są zarówno możliwości zastosowania enzymów rozkładających taniny, jak i właściwości tanaz pochodzenia drobnoustrojowego.

Małgorzata Pleszczyńska, Janusz Szczodrak, Biotechnologia, 1 (68), 2005, s. 153

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • mjr — Zapis form odmiany
  • YouTube — Jeszcze o odmianie nazwy YouTube
  • pupil — Odmiana: pupili czy pupilów?

Ciekawostki

  • rezurekcjaRezurekcja — pochodzenie słowa
  • alleluja — Pochodzenie słowa alleluja
  • BTW — Pochodzenie wyrażenia BTW

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book