sos bearneński

sos bearneński (w kuchni)

Definicja

sos bearneński to kremowy sos pochodzący z kuchni francuskiej, przygotowywany na bazie są żółtek, sklarowanego masła, szalotki, białego wina i estragonu, używany m.in. do wołowiny, ryb, warzyw czy grzybów

Wariant
  • (rzadziej) sos berneński
Poprawna polszczyzna cenne informacje, niespodzianki, haczyki
Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • sos holenderski
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Podstawowym sosem serwowanym ze szparagami jest sos holenderski, czyli gęsta emulsja z żółtek i płynnego masła. Francuzi czasem podają szparagi z sosem bearneńskim, czyli holendrem wzbogaconym o dodatek estragonu, lub z mniej popularnym sosem muślinowym, składającym się z emulsji oraz ubitej śmietany.

jadlonomia.com, 23.05.2016

Gramatyka

frazem rzeczownikowy rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: sosach bearneńskich; sosami bearneńskimi; sos bearneński; sosem bearneńskim; sosie bearneński; sosie bearneńskim; sosom bearneńskim; sosów bearneńskich; sosowi bearneńskiemu; sosu bearneńskiego; sosy bearneńskie

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book