sos bearneński

sos bearneński (w kuchni)

Definicja

sos bearneński to kremowy sos pochodzący z kuchni francuskiej, przygotowywany na bazie są żółtek, sklarowanego masła, szalotki, białego wina i estragonu, używany m.in. do wołowiny, ryb, warzyw czy grzybów

Wariant
  • (rzadziej) sos berneński
Poprawna polszczyzna cenne informacje, niespodzianki, haczyki
Sos nie z Berna Nazwa sos bearneński w tekstach pojawia się także w zapisie sos berneński. Jest to wariant

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 4625 pozostałych informacji poprawnościowych.
zamów
Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • sos holenderski
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Podstawowym sosem serwowanym ze szparagami jest sos holenderski, czyli gęsta emulsja z żółtek i płynnego masła. Francuzi czasem podają szparagi z sosem bearneńskim, czyli holendrem wzbogaconym o dodatek estragonu, lub z mniej popularnym sosem muślinowym, składającym się z emulsji oraz ubitej śmietany.

jadlonomia.com, 23.05.2016

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • podmoknąć — Odmiana w czasie przeszłym
  • zamieć — Czy zamieć śnieżna to błąd?
  • adresNa adres, pod adres i pod adresem, czyli dokąd wysyłamy

Ciekawostki

  • kobieta — Pochodzenie słowa kobieta
  • carpe diem — Pochodzenie zwrotu carpe diem
  • harnasz — Czymże jest harnasz (w słownikach)

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book