poolish

poolish

Definicja

poolish to zaczyn będący wynikiem wymieszania równej ilości mąki i wody oraz bardzo małej ilości drożdży (resztę drożdży dodaje się do ciasta właściwego), mający dość rzadką konsystencję (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), tradycyjnie stosowany w produkcji francuskich wyrobów piekarniczych; pieczenie na nim można określić jako coś pośredniego między pieczeniem przy użyciu zakwasu a prostym procesem pieczenia z użyciem drożdży

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • podmłoda
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Dzięki połączeniu świeżego zakwasu z poolishem gofry uzyskają charakterystyczną głębię smaku, pochodzącą z fermentacji, ale bez kwaskowatej nuty. Delikatną i chrupką konsystencję uzyskamy dzięki mieszance mąk o niskiej zawartości glutenu i skrobi kukurydzianej.

tajemnicesmaku.pl, 30.04.2021

Ciekawostki
Pachnie Polską? Poolish powstał pod koniec XIX wieku (niektórzy twierdzą, że już w latach 40.) jako jeden z pierwszych zaczynów stworzonych z
Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy; nieodmienny
rzadziej odmienny

formy w tabelce: 

formy: poolish; poolishem; poolishowi; poolishu

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • utrzymywać — Wieloznacznie...
  • monogenizm — Pochodzenie słowa monogenizm
  • keks — Dlaczego keks i keksy, a nie kejk i kejki?

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book