poolish

poolish

Definicja

poolish to zaczyn będący wynikiem wymieszania równej ilości mąki i wody oraz bardzo małej ilości drożdży (resztę drożdży dodaje się do ciasta właściwego), mający dość rzadką konsystencję (podobną do gęstego ciasta naleśnikowego), tradycyjnie stosowany w produkcji francuskich wyrobów piekarniczych; pieczenie na nim można określić jako coś pośredniego między pieczeniem przy użyciu zakwasu a prostym procesem pieczenia z użyciem drożdży

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • podmłoda
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Dzięki połączeniu świeżego zakwasu z poolishem gofry uzyskają charakterystyczną głębię smaku, pochodzącą z fermentacji, ale bez kwaskowatej nuty. Delikatną i chrupką konsystencję uzyskamy dzięki mieszance mąk o niskiej zawartości glutenu i skrobi kukurydzianej.

tajemnicesmaku.pl, 30.04.2021

Ciekawostki
Pachnie Polską? Poolish powstał pod koniec XIX wieku (niektórzy twierdzą, że już w latach 40.) jako jeden z pierwszych zaczynów stworzonych z

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1449 pozostałych ciekawostek.
zamów
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • pop — Co z tym popem?
  • sprzysiąc się — Jak odmieniać czasownik sprzysiąc się?
  • oraz — Interpunkcja: o przecinku przed oraz (kiedy stawiamy przecinek przed oraz)

Ciekawostki

  • Wardęga — Znaczenie dosłowne
  • zombi — Skąd faktycznie brali się zombi
  • pepeg — Pochodzenie nazwy pepegi

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book