pad thai

pad thai (potrawa)

Definicja

pad thai to klasyczne danie kuchni tajskiej: ryżowy makaron smażony z dodatkami (jajka, tofu, krewetki lub kurczak czy wieprzowina, kiełki fasoli) w sosie nadającym charakterystyczny, słono-kwaśno-słodko-pikantny smak (będącym np. mieszaniną sosu rybnego, sosu sojowego, soku z limonki i cukru palmowego)

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Poszliśmy do tajskiej sieciówki w alei Andrássyego, gdzie Virág, dla uspokojenia rozedrganych nerwów, zjadła najpierw ostre zielone curry Kaeng Khiaw Waan Kai z krewetkami, a następnie pad thaia z krewetkami, kalmarami i mulami, a ja siedziałem naprzeciw niej, dziabiąc widelcem bez przekonania w daniu o nazwie Gai Phat Met Ma-Muang Him-Ma-Phan, które uwiodło mnie swą poetycką nazwą, a okazało się kurczakiem z orzechami nerkowca.

KWJP: Krzysztof Varga, Sonnenberg, 2018

Gramatyka

rzeczownik; rodzaj męskozwierzęcy odmienny
rzadziej rodzaj nijaki nieodmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: pad thai; pad thaia; pad thaiach; pad thaiami; pad thaie; pad thaiem; pad thaiom; pad thaiów; pad thaiowi; pad thaiu

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book