natto

natto (kulinaria)

Definicja

natto to sfermentowane ziarna soi, niezwykle popularny produkt kulinarny w Japonii, mający śluzowatą konsystencję, charakterystyczny smak oraz zapach i bardzo wysokie walory odżywcze

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • tempeh; tofu
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Często słyszy się nawet, że to właśnie dzięki niemu Japończycy są długowieczni. Dla porównania przeciętny Amerykanin żyje o 4 lata krócej od Japończyka, być może właśnie dlatego, że w amerykańskim rankingu na najbardziej obrzydliwą potrawę natto zajmuje zaszczytne pierwsze miejsce.

oyakata.com.pl, dostęp 22.08.2019

Przełączyłam kanał i zatrzymałam się na chwilę na kulinarnym show poświęconym natto. Fermentowane ziarna soi były tu bardzo lubiane. Pączki z natto. Pizza z natto. Natto na kanapce z tostowego chleba. Pasta z natto. Natto w zupie z kimchi. Wyłączyłam odbiornik przy lodach z natto.

Joanna Bator, Purezento, 2017

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

  • Antigua i Barbuda — Jak wymawiać i odmieniać nazwę Antigua i Barbuda?
  • nadwyrężyćNadwyrężyć czy nadwerężyć, niezwykła historia
  • co — Interpunkcja: o przecinku przed takim co

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła