mul

mul (w kuchni)

Definicja

mul to małż jadalny; mule także potrawa z takich małży

Poprawna polszczyzna cenne informacje, niespodzianki, haczyki
Tajemnice mula Małże znamy od dawna. Sprawiają nam problem gramatyczny, bo nieraz zapominamy, że to ten małż, a nie !ta małża. Problem nabrzmiewa: „Ja bym to ujęła inaczej: wszystkie mule to małże, ale nie każda małża jest mulem (mulą?)” (cytat z grupy dyskusyjnej z 2004 roku).
Francuzi mają rzeczownik rodzaju żeńskiego moule (w liczbie mnogiej moules), który

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 3688 pozostałych informacji poprawnościowych.
zamów
Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • małż; omułek; owoce morza
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
A po co ta łyżka i widelec? Otóż pierwszego mula nabieracie jedną ręką na łyżkę, a drugą nabijacie mięso na widelec. Pożeracie mięsko, odkładacie łyżkę i widelec, a w dłoni zostaje Wam muszelka z pierwszego mula.

przepisy.wkuchnikatie.pl, 11.11.2014

Mięso muli konserwowych jest mniej jędrne niż świeżych, ale zachowuje kształt muli żywych. Mule konserwowe (w sosie własnym, wędzone i w rozmaitych sosach) są gotowe do podania na przystawkę, ale można je też delikatnie podpiec na grillu albo potraktować jako dodatek do innych potraw.

NKJP: Kuchnia, nr 2, 1998

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • CAPTCHA — Pochodzenie nazwy CAPTCHA
  • kakao — O pochodzeniu wyrazu kakao
  • ł — Łukasz w aucie, czyli gdzie jest „ł”

Mogą Cię zainteresować również hasła