Definicja
mikrofalówka to kuchenne urządzenie elektryczne mające zwykle kształt prostopadłościennego pudełka (komora, drzwiczki z przezroczystą szybą i wbudowaną siatką, panel sterowania), do którego wkłada się żywność, żeby ją podgrzać (mikrofale wprawiają cząsteczki wody w drgania, a te, uderzając o siebie, wytwarzają ciepło, które następnie rozchodzi się po potrawie); niektóre mikrofalówki mają też takie funkcje, jak rozmrażanie, grillowanie czy gotowanie
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Moment na popularyzację maszyn sprzedażowych jest zresztą dobry. W styczniu br. minister edukacji zakazał rektorom dotowania uczelnianych stołówek. — Może teraz na mojej uczelni pojawią się
mikrofalówki na monety, w których każdy student będzie mógł podgrzać przyniesioną z domu wałówkę? Tak jest w Australii, gdzie przez rok studiowałam — marzy Magda, studentka wrocławskiego AWF.
NKJP: Polityka, 2005
Gramatyka
rzeczownik rodzaj żeński odmienny
formy w tabelce:
mikrofalówce; mikrofalówek; mikrofalówka; mikrofalówką; mikrofalówkach; mikrofalówkami; mikrofalówkę; mikrofalówki; mikrofalówko; mikrofalówkom