komosa

1. komosa (roślina)

Definicja

komosa to roślina zielna (rzadziej krzew) z rodziny komosowatych, występująca w około 200 gatunkach na obu półkulach, z czego w Polsce rośnie około 30 gatunków

1.1. komosa ryżowa (roślina)

Definicja

komosa ryżowa to krzewiąca się roślina zielna z rodziny komosowatych, o prostej, grubej łodydze, osiągającej od 0,5 do 3 metrów, często o różowych lub czerwonych kwiatostanach; uprawiana głównie w Ameryce Południowej (jako roślina zbożowa), dostarcza pożywnego ziarna zawierającego skrobię, białko i tłuszcz; używana do otrzymywania napoju alkoholowego zwanego chicha

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)

1.2. komosa biała (roślina)

Definicja

komosa biała to wiatropylna roślina jednoroczna z rodziny komosowatych, występująca na całym świecie, rosnąca na wysokość od 15 do 150 cm, cała pokryta mączystym owłosieniem, na liściach pojawiają się czasem czerwonawe przebarwienia, mająca drobne, bladozielone kwiaty; w dawnej Polsce najważniejsze dzikie warzywo, w smaku podobne do szpinaku, np. jej nasiona gotowano na kaszę (musiały być gotowane, ponieważ komosa biała jest generalnie rośliną trującą), uprawiana lub wykorzystywana (np. w ziołolecznictwie) w Europie od prawieków, kojarzona z biedą ze względu na bycie składnikiem pożywienia w czasie wojen i nieurodzajów, po II wojnie światowej nieco zapomniana, dziś uważana za groźny i powszechny chwast (zachwaszcza np. uprawy kukurydzy, warzyw strączkowych, ziemniaków, buraków), zwalczany herbicydami

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Dziś komosę jada się — okazjonalnie — tylko w nielicznych regionach Polski, np. w Lubelskiem, na Mazowszu i Podhalu. Za to poza Polską, a konkretnie w Indiach, Chinach i Japonii, komosa biała jest zaskakująco popularna, podaje się ją nawet w restauracjach. W Chinach uprawiany jest też ciekawy podgatunek komosy białej — komosa olbrzymia. W sezonie suszy się ją, dzięki czemu jest dostępna całą zimę.

Łukasz Łuczaj, magazyn-kuchnia.pl, 23.07.2014

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

  • magnificencja — Jaki zaimek, przymiotnik i czasownik
  • zapatrzyć sięZapatrzyć się czy zapatrzeć się, zapatrzył się czy zapatrzał się
  • żul — Odmiana: żuli czy żulów?

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła