kawior

kawior (do jedzenia)

Definicja

kawior to przysmak wytwarzany z ikry, najczęściej ryb z rodziny jesiotrowatych (np. bieługi), mający postać małych, błyszczących kuleczek, zwykle w kolorze czarnym lub ciemnoszarym, spożywany na surowo, często jako dodatek do wykwintnych dań, przystawek lub kanapek

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Synonimem luksusu jest jedzenie kawioru łyżką. Przeżyłam to u kolegi Adasia, który okazyjnie kupił u przedstawiciela narodu rosyjskiego wielką puszką czarnego kawioru. Alkohol był wtedy na kartki, ale daliśmy radę. Od tej pory wolę kawior czerwony. Kiedy czuję słowiański smutek, kupuję w firmie Blikle znakomite bliny, puszeczkę kawioru oraz resztą i robię sobie małą rosyjską ucztę. Tak niewiele potrzeba, by być bliżej natury!

Mucha Ihnatowicz, Viva!, nr 14, 3 lipca 2014

Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: kawior; kawiorach; kawiorami; kawiorem; kawiorom; kawiorów; kawiorowi; kawioru; kawiory; kawiorze

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • Stargard — Stargard był Szczeciński, ale już nie jest
  • RSS — Pochodzenie nazwy RSS
  • pałasz — A dawniej...

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book