espresso

espresso (kawa)

Definicja

espresso to bardzo mocna kawa, parzona w ekspresie około 20–25 sekund (otrzymuje się 20–30 mililitrów skoncentrowanego ekstraktu ziaren kawy), mająca na górze gęstą, brązową piankę, podawana w małych filiżankach z grubej porcelany lub będąca podstawą wielu innych kaw (np. latte); do espresso podaje się szklankę niegazowanej wody, jedni uważają, że należy wypić ją przed kawą dla oczyszczenia kubków smakowych lub że warto pić ją małymi porcjami przed każdym łykiem kawy (picie przed kawą może też wiązać się z porannym espresso nie pitym wtedy na pusty żołądek), inni, że należy wypić ją po kawie dla odświeżenia ust i przygotowania kubków na smakowanie kolejnych potraw lub napojów

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Zamówił wodę i czekał. Miał ochotę na kawę, ale wypił już dwie, a tego dnia ciśnienie — i atmosferyczne, i jego własne — szalało. I tak nie odmówi sobie małego espresso po posiłku, wypicie dodatkowej kawy teraz byłoby głupotą. Wiedział o tym, ale i tak cierpiał. Zabawne, jak małe przyzwyczajenia potrafią zamienić się w obsesje.

Zygmunt Miłoszewski, Uwikłanie, 2007

Nie wolno zapominać, że podstawą, ale to naprawdę PODSTAWĄ dobrego espresso jest świeżo palona kawa! Cieszę się, że temat dobrej, świeżej, właściwie zaparzanej kawy zaczyna być coraz bardziej popularny, fajnie, że Ty też o tym piszesz.

komentarz na whiteplate.com, 01.08.2012

Gramatyka

rzeczownik rodzaj nijaki nieodmienny

formy w tabelce: 

formy: espresso

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book