chardonnay

chardonnay (wino)

Definicja

chardonnay to biała odmiana winorośli, popularna w uprawie, wykorzystywana do produkcji białego wina oraz win musujących; mianem chardonnay określa się także wino wyprodukowanego z tej winorośli

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
A białe wina produkuje naprawdę wyjątkowe. Amatorom chardonnay do gustu przypadnie na pewno Beringer Classic Chardonnay — kusząca mieszanka aromatów dojrzałych owoców pestkowych o wyrazistym, cytrusowym smaku. Doskonale równoważy go wyczuwalny aromat słodkiej moreli. To wino lekkie i orzeźwiające, pełne słonecznych refleksów. Słonecznych jak Kalifornia.

Viva!, nr 14, 3 lipca 2014

Król białych szczepów — tak o chardonnay mówią znawcy wina na całym świecie. I nie sposób się z tym nie zgodzić. Chardonnay to jedna z najpopularniejszych białych odmian winogron, uprawiana praktycznie w każdym regionie winiarskim naszego globu. Jest ona niezwykle odporna na choroby i zmienne warunki klimatyczne — bardzo dobrze znosi zarówno chłodny klimat Szampanii i Kanady, jak i australijskie upały. Z winogron chardonnay produkowane są najwyższej jakości białe wina, szampany, a nawet wina likierowe. W zależności od regionu uprawy oraz procesu wytwarzania wina chardonnay różnią się między sobą smakiem i charakterem.

menshealth.pl, 17.02.15

Gramatyka

rzeczownik rodzaj nijaki nieodmienny

formy: chardonnay

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book