camembert

camembert (ser)

Definicja

camembert to miękki ser pochodzenia francuskiego, bardzo popularny, produkowany obecnie w Europie, Kanadzie i Azji przy zastosowaniu, oprócz zakwasu z bakterii mlekowych, hodowli białej pleśni; camembert ma delikatną, żółtawą skórkę, z mniejszymi lub większymi plamami czerwieni, jego miąższ jest kremowy, miękki, rozpływający się w ustach, smak bardzo łagodny, a zapach lekko pieczarkowy

Poprawna polszczyzna cenne informacje, niespodzianki, haczyki
Wymowa w odmianie

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 4065 pozostałych informacji poprawnościowych.
zamów
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Z ciepłych przekąsek polecam smażony camembert w sosie porzeczkowym.

NKJP: Piotr Bikont w Gazecie Wyborczej, 1992

Nie chciało mu się jednak czytać. Pomyślał, że trzeba by zaparzyć herbatę i wyjąć resztki francuskiego camemberta, który kupił wczoraj w nagłej potrzebie obcowania z posmakiem eleganckiego świata.

NKJP: Włodzimierz Kowalewski, Powrót do Breitenheide, 1998

Ciekawostki
O słownikowych wariantach kamamber, kamember i ich odmianie Jedyną faktycznie używaną nazwą tego sera w języku polskim (...)

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1406 pozostałych ciekawostek.
zamów
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • Spisz — Odmiana: Spisza czy Spiszu?
  • wątpliwość — Wątpliwości z podziałem wątpliwości
  • pinezka — Jeszcze o wymowie

Ciekawostki

  • lakoniczny — Żartobliwie o pochodzeniu
  • camembert — O słownikowych wariantach kamamber, kamember i ich odmianie
  • Koreańczyk — Dwa wieki temu pisano o...

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book