camembert

camembert (ser)

Definicja

camembert to miękki ser pochodzenia francuskiego, bardzo popularny, produkowany obecnie w Europie, Kanadzie i Azji przy zastosowaniu, oprócz zakwasu z bakterii mlekowych, hodowli białej pleśni; camembert ma delikatną, żółtawą skórkę, z mniejszymi lub większymi plamami czerwieni, jego miąższ jest kremowy, miękki, rozpływający się w ustach, smak bardzo łagodny, a zapach lekko pieczarkowy

Poprawna polszczyzna cenne informacje, niespodzianki, haczyki
Wymowa w odmianie

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 2763 pozostałych informacji poprawnościowych.
zamów
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Z ciepłych przekąsek polecam smażony camembert w sosie porzeczkowym.

NKJP: Piotr Bikont w Gazecie Wyborczej, 1992

Nie chciało mu się jednak czytać. Pomyślał, że trzeba by zaparzyć herbatę i wyjąć resztki francuskiego camemberta, który kupił wczoraj w nagłej potrzebie obcowania z posmakiem eleganckiego świata.

NKJP: Włodzimierz Kowalewski, Powrót do Breitenheide, 1998

Ciekawostki
O słownikowych wariantach kamamber, kamember i ich odmianie Jedyną faktycznie używaną nazwą tego sera w języku polskim (...)

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1108 pozostałych ciekawostek.
zamów
Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

  • aczkolwiek — O poprawnym użyciu aczkolwiek
  • skroń — Odmiana: skrońmi czy skroniami
  • nadwyrężaćNadwyrężać czy nadwerężać, niezwykła historia

Ciekawostki

  • menhir — Pochodzenie wyrazu menhir
  • gołda — Dlaczego na wódkę mówi się gołda?
  • napalm — Jak (nie) czytać

Mogą Cię zainteresować również hasła