baklawa

baklawa (deser)

Definicja

baklawa to deser w postaci kilkuwarstwowego ciastka z ciasta filo wypełnionego orzechami z dodatkiem miodu, czasem polewanego syropem; niezwykle słodki, charakterystyczny dla kuchni tureckiej, bałkańskiej, greckiej, perskiej i innych

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Spożywane w Bośni słodycze są naprawdę bardzo słodkie, więc do porcji bakławy lub chałwy warto zamówić wodę lub mocną kawę.

Beata Skrzypek, Paweł Pomykalski, Bośnia i Hercegowina. Przewodnik, 2011, s. 23

Gramatyka

rzeczownik rodzaj żeński odmienny

formy alfabetycznie: baklav; baklava; baklavą; baklavach; baklavami; baklavę; baklavie; baklavo; baklavom; baklavy; baklaw; bakław | pokaż wszystkie formy

formy w tabelce: 

formy alfabetycznie: baklav; baklava; baklavą; baklavach; baklavami; baklavę; baklavie; baklavo; baklavom; baklavy; baklaw; bakław; baklawa; baklawą; bakława; bakławą; baklawach; bakławach; baklawami; bakławami; baklawę; bakławę; baklawie; bakławie; baklawo; bakławo; baklawom; bakławom; baklawy; bakławy | zwiń

zgłoś poprawkę
Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book