filo

filo (ciasto)

Definicja

filo to bardzo cienkie, miękkie i sprężyste ciasto, sporządzane z mąki, oliwy, soli i wody, rozwałkowywane na cienkie warstwy, potem zwykle smarowane roztopionym masłem i pieczone, przypominające ciasto francuskie (to jednak jest ciastem rolowanym: zawierającym naprzemiennie cienkie plastry ciasta i tłuszczu, poza tym w odróżnieniu od filo jest chrupkie), wykorzystywane w wielu kuchniach europejskich (m.in. greckiej, bałkańskiej) i zachodnioazjatyckich (m.in. tureckiej, perskiej) do tworzenia ciast, deserów, rolad, pasztecików itp.

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Jedną z najbardziej zaskakujących tajemnic, jakie skrywa moje DNA, jest fakt, że robię świetne ciasto filo — poza tym jedynym wyjątkiem jestem naprawdę beznadziejną kucharką. (...)
A jednak umiem przyrządzić apetyczne trójkąty serowe, które z wierzchu, jak na porządne ciasto listkowe przystało, mają kilka chrupiących warstw, zaś w środku są miękkie i wilgotne, nie mówiąc już o walorach estetycznych: każdy trójkąt jest (...)
Prawdziwym wyzwaniem jest samo ciasto, którego każda warstwa musi być cieniuteńka jak pergamin — „filo” to greckie słowo oznaczające liść. Zaledwie po kilku minutach kontaktu z powietrzem ciasto wysycha, staje się kruche, łamliwe, a przez to zupełnie bezużyteczne. Nawet dla doświadczonego szefa kuchni przygotowanie filo może okazać się niełatwym zadaniem. Toteż czysto teoretycznie dla kogoś takiego jak ja, czyli kucharza, który ma dwie lewe ręce, zrobienie go powinno się jawić jako prawdziwy koszmar (...). Ale tak nie jest. (...)
Dla wszystkich członków mojej rodziny ta niezwykła umiejętność pozostaje niewyjaśnioną tajemnicą — wszystkich oprócz mojej ciotki, która, tak samo jak ja, ma ojca Ormianina i matkę Amerykankę. Jej zdaniem to po prostu kwestia genów. Dita von Teese (mająca także ormiańskie korzenie) też pewnie świetnie sobie radzi z ciastem filo, kiedy akurat nie kąpie się w szampanie.

Chris Bohjalian, Zamki na piasku, 2015 (2012)

Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

Ciekawostki

  • do sucha — Skąd taka forma
  • bób — Regionalny bober
  • siema — Pochodzenie wyrazu siema

Mogą Cię zainteresować również hasła