antipasto

antipasto

Definicja

antipasti to przystawki typowe dla kuchni włoskiej, np. papryczki faszerowane serkiem, carpaccio, oliwki w ziołach, bruschetta, zapiekane mule

Słownik wyrazów bliskoznacznych podobne znaczeniowo (lepsze odpowiedniki lub zapomniane słowa)
  • przystawka; zakąska
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Paluszki z czosnkiem i ziołami
(...)
Lekka przekąska do pochrupania w pracy albo przed telewizorem. Można je podać razem z talerzem rozmaitych włoskich antipasti — plastrami szynki parmeńskiej, marynowanymi karczochami, oliwkami, kawałeczkami sera.

Skarb, lipiec 2017, s. 136

Duxelles można serwować również na kromce chleba tostowego, tworząc w ten sposób crostini, czyli niezwykle popularny we Włoszech rodzaj antipasti. Crostini to po prostu nieco bardziej wyszukana nazwa na kromki chleba zwilżone olejem, posypane pieprzem i solą, a następnie zapiekane w piecu, aż zrobią się złotawe i chrupkie. To trochę jak bruschetta z grzybami zamiast pomidorów. Taka chrupiąca baza łączy się idealnie z miękkimi i aromatycznymi grzybami w postaci duxelles.

Pål Karlsen, Biografia prawdziwka, tłumaczenie Małgorzata Rost, 2018

Ciekawostki
Posłuchajcie o antypaście Dawno, dawno temu Polacy wykorzystali włoskie antipasto, oznaczające po prostu ‘przystawka’, tworząc

Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.

Zyskaj dostęp do tej i 1253 pozostałych ciekawostek.
zamów
Pozostały pytania, wątpliwości językowe? A może brakuje Ci czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują użytkownicy pełnej wersji Dobrego słownika.
sprawdź pełną ofertę

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła