krepel

krepel (do jedzenia)

Definicja

krepel to pączek; słowo regionalne, używane na Górnym Śląsku

Słownik synonimów tożsame znaczeniowo (zastępcze słowa)
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Kawałek wyrośniętego ciasta należy spłaszczyć, a następnie nałożyć łyżeczkę nadzienia i skleić ciasto tak, by podczas smażenia pączki nie rozkleiły się. Tak przygotowane pączki odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny. W tym czasie rozgrzewamy smalec w dużym garnku. Teraz wystarczy już smażyć nasze kreple z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru. Warto mieć w pogotowiu obranego i pociętego w ćwiartki ziemniaka na wypadek, gdyby smalec zaczął się palić. Wówczas wystarczy dorzucić kawałek ziemniaka.

bonclok.pl, 8.11.2018

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

Ciekawostki

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book