kefir

kefir

Definicja

kefir to orzeźwiający napój mleczny o jednolitej konsystencji, otrzymywany z pasteryzowanego mleka poddanego fermentacji przez dodanie zakwasu, zawiera około 1% kwasu mlekowego; kefir ma białą barwę oraz smak i zapach od lekko kwaśnego do kwaśnego

Gramatyka

rzeczownik rodzaj męskorzeczowy odmienny

formy alfabetycznie: kefir; kefirach; kefirami; kefirem; kefirom; kefirowi; kefirów; kefiru; kefiry; kefirze

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • uczęszczać — Czy można rzadko uczęszczać?
  • dosięgnąćDosięgła czy dosięgnęła, czyli o odmianie między innymi w czasie przeszłym
  • et al.Et al. w polskich tekstach

Ciekawostki

  • zakłuć — O dawnej odmianie
  • biustonosz — Pochodzenie wyrazu biustonosz
  • GIF — Pochodzenie nazwy GIF

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book