Definicja
kiwi to popularna nazwa okrągłego owocu niektórych gatunków aktinidii, mającego brązową, cienką skórkę pokrytą delikatnymi włoskami i zielony, soczysty miąższ z kółkiem drobnych, czarnych pestek blisko środka; dojrzałe kiwi jada się na surowo (zawierają duże ilości witaminy C), dodaje do ciast, suszy lub robi z nich różnego rodzaju przetwory, konfitury, wina, nalewki
Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.
Zyskaj dostęp do tej i 4960 pozostałych informacji poprawnościowych.
zamów
Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Dobre
kiwi jest słodkie, minimalnie kwaskowate oraz miękkie, wcale też nie musi mieć koniecznie włochatej skórki, choć te z włochatą są zwykle lepsze. Niestety w sklepach trudno o dobre gatunkowo owoce
kiwi, jednak warto szukać, bo są pyszne. Sorbet z
kiwi na upały — rewelacja, do zrobienia koniecznie!
komentarz na mojewypieki.com, 31.05.15
Kiwi podaje się w połówkach, miąższ wybiera się deserową łyżeczką. Jeżeli łączy się je z innymi owocami w postaci sałatki witaminowej,
kiwi powinno być obrane i pokrojone w plastry.
NKJP: Tadeusz Rojek, Jak to się je. Savoir-vivre przy stole, 1994
Pełną treść widzą tylko abonenci Dobrego słownika.
Zyskaj dostęp do tej i 1561 pozostałych ciekawostek.
zamów