homogenizator

homogenizator

Przykłady użycia autentyczne, starannie wybrane, zobacz też na blogu
Temperatura homogenizacji w praktyce zależy głównie od miejsca zainstalowania homogenizatora w linii technologicznej. W sytuacji, gdy homogenizacja poprzedza pasteryzację, temperatura może wynosić 45÷50°C (wtedy do homogenizatora jest kierowane mleko z wirówki) lub też 60÷65°C

kiedy homogenizacji jest poddawane mleko podgrzane w sekcji regeneracji ciepła. (Technologia żywności. Podręcznik dla technikum. Praca zbiorowa, część 4, red. Mieczysław Dłużewski, 2008, s. 188

Pozostały wątpliwości? Brakuje czegoś w haśle?
Zobacz, co zyskują abonenci Dobrego słownika.
Sprawdź ofertę

Często sprawdzane

  • mecz — Odmiana: meczów czy meczy?
  • natomiast — O szyku wyrazu natomiast
  • kondomKondom czy kondon — zaskakująca historia

Ciekawostki

  • Wenedowie — Pochodzenie nazwy Wenedowie
  • miszmasz — Pochodzenie wyrazu miszmasz
  • jabłko — Wymowa słowa jabłko w jesieni średniowiecza

Mogą Cię zainteresować również hasła

newsy, porady + e-book